استرچ پالت, شرینک پک, مقالات عمومی بسته بندی

روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات

بسته بندی شیر و لبنیات

شیر و لبنیات یکی از اصلی ترین و پرمصرف‌ترین‌ها محصولات در بین مواد غذایی می باشد. برای شما به عنوان تولیدکننده محصولات لبنی لازم است بدانید که عامل اصلی در میزان فروش و برند سازی شما بعد از کیفیت تولید استفاده از روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات، خاص و منحصر به فرد می باشد. همچنین به علت رقابت موجود در این بازار و وجود برندهای شناخته شده برای اینکه بتوانید محصولات خود را به راحتی عرضه و به فروش برسانید به یک بسته بندی چشم گیر و مناسب با ماشین آلات خوب احتیاج دارید.
در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا انواع بسته بندی لبنیات را نام برده و از لحاظ قیمت و کیفیت با یکدیگر مقایسه کنیم تا بتوانید با چشمی باز محصول خود را عرضه کنید.

بسته بندی محصولات لبنی
روش های بسته بندی شیر و پنیر و کره

روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات

مقدمه:

اهمیت مصرف شیر و فراورده‌های لبنی در تغذیه باعث گردیده تا بر میزان تولید و تنوع این محصولات اضافه شود. از سـوی دیگر ماهیت این مواد که بسیار فسادپذیر هستند باعث گردیده تا مدت زمان نگهداری آن ها و حفـظ ارزش غـذایی بعنـوان یک چالش جدی مطرح باشد. بر همین اساس روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات به دلیل تاثیر آن بر کیفیت، ایمنـی، هزینه و بازاریابی اهمیت فراوانی دارد. یک بسته بندی مناسب باید به گونه‌ای باشد که کیفیت محصول را حفظ کرده و آن را در برابر هر گونه آلودگی، ضربه و پارگی ایمن نگه دارد. بدین ترتیب بسته بندی ایده‌آل، ضمن افزایش طول عمر محصولات لبنی مواد مغذی موجود در آن ها را نیز حفظ می کند. همچنین، بسته بندی به عنوان یک ابزار بازاریابی قوی عمل نموده و ضمن جلب مصرف کنندگان، محتویات داخلی را با ارائه تصاویر کلیدی نمایان می‌سازد.

انواع مختلف بسته بندی شیر و فراورده های لبنی

شیر و فراورده های لبنی در انواع مختلفی از مواد با توجه به خصوصیات محصول، شرایط فراوری، عوامل نگهداری و چگونگی مصرف بسته بندی می شوند. بسته بندی محصولات لبنی شامل بطری های شیشه ای و پلاستیکی، کارتن های مختلف، کیسه ها، قوطی ها، ظروف آئروسل، تیوب های پلاستیکی و دیگر ظروف می شوند. برای عرضه در فروشگاه ها مواد انتخاب شده باید قابلیت چاپ پذیری داشته باشد تا اطلاعات مربوط به ارزش تغذیه ای و مواد تشکیل دهنده محصول و سایر الزامات قانونی بر روی آن درج گردد. بسته بندی از نظر جابجایی و حمل و نقل اغلب به سه دسته تقسیم می شود

بسته بندی اولیه:

این نوع بسته بندی برای عرضه نهایی در فروشگاه استفاده میشود و مواد بسته بندی اولیه در تماس مستقیم با محصول است. (مثل بسته بندی شیر در بطری – با استفاده از ماشین آلات پرکن و دربند)

بسته بندی ثانویه:

بسته بندی دوم بسته هایی هستند که جهت منظم کردن بسته بندی اولیه طراحی شده اند. (مثل پک شش عدی بطری شرینک شده شیر)

بسته بندی سوم:

بسته بندی سوم یا بسته توزیع برای نگهداری بسته های ثانویه مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع بسته بندی معمولا برای انبارداری یا حمل و نقل محصول استفاده می شود. (مثل بسته بندی پالت استرچ)

انواع بسته بندی لبنیات و شیر از نظر جابجایی و حمل ونقل

لبنیات به دسته بندی‌های مختلفی تقسیم بندی می‌شوند. پنیر، ماست، شیر، سرشیر و… از جمله محصولات لبنی هستند که نیاز به بسته بندی دارند. در ادامه به بررسی انواع روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات خواهیم پرداخت.

انواع بسته بندی اولیه شیر:

بسته بندی شیشه ای شیر

بسته بندی شیشه ای شیر

بطری های شیشه ای باریک (قطر ۲۶ میلی متر) یا کمی پهن تر (قطر ۴۰-۳۵ میلی متر) بسته ایده آل برای شیر است.

مزایای بسته بندی در بطری های شیشه ای:

  • عدم تغییر ویژگی های محصول توسط شیشه.
  • محافظت محصولات از اکسیژن، رطوبت و میکروارگانیسم ها.
  • قابل مشاهده به دلیل شفافیت شیشه.
  • معایب بسته بندی شیر در بطری های شیشه ای.
  • عدم جلوگیری از نور و اثرات مضر خورشید.
  • شکننده بودن و سنگین بودن شیشه.
  • نیازمند به انرژی تولیدی بالا جهت تولید.
  • پر هزینه بودن بازیافت و ذخیره سازی.

نکته: با استفاده از شیشه های رنگی می توان مقداری از شیر را در برابر اشعه مضر ماورا بنفش حفظ کرد.

دستگاه مورد استفاده برای این نوع بسته بندی دستگاه پرکن ماشین سازی سپهرحمید است

دستگاه پرکن مایعات

همچنین از دستگاه بسته بندی شرینک پک ماشین سازی سپهرحمید جهت بسته بندی ثانویه شیشه شیر می توان استفاده نمود

شیرینک دوگانه گازی برقی
دستگاه بسته بندی شرینک بطری

از دستگاه استرچ پالت نیز برای بسته بندی سوم استفاده می گردد

استرچ پالت کف گرد
دستگاه بسته بندی استرچ پالت کف گرد

بسته بندی با قوطی آلومینیومی

قوطی های آلومینیومی برای بسته بندی شیر غنی شده با ویتامین برای کودکان و برای محصولات شیری با طعم قهوه، دارچین، کارامل و وانیل استفاده می شود.
مزایای بسته بندی شیر با قوطی های آلومینیومی:

  • وزن سبک.
  • دوام بالا.
  • زیبایی و جذاب شدن بسته بندی.
  • جلوگیری از عبور نور به محصول.
  • امکان بازیافت آسان قوطی های آلومینیومی و استفاده مکرر از آن ها.

معایب بسته بندی شیر با قوطی های آلومینیومی:

• گران بودن و هزینه بر بودن این نوع بسته بندی
• امکان انتقال بیسفنول A به مصرف کننده (به ماده ای شیمیایی که از آن در بسته بندی های پلاستتیکی و پوشش قوطی های فلزی استفاده می شود، بیسفنول A می گویند. استفاده ازاین ماده شیمیایی در بعضی از کشور ها به صورت محدود می باشد)

بسته بندی شیر با بطری های پلی اتیلنی با دانسیته بالا (HDPE)

بطری های پلی اتیلنی با دانسیته بالا (HDPE) برای بسته بندی شیر در بسیاری از کشورها مانند ایالات متحده، کانادا و بریتانیا محبوب هستند. این ظروف می تواند برای بسته بندی شیر کامل پاستوریزه پرچرب، نیمه چرب و بدون چربی مورد استفاده قرار گیرد. پلی اتیلن با دانسیته بالا می تواند در فیلم های مورد استفاده برای ساخت کیسه های مخصوص بسته بندی شیر نیز اضافه گردد. همچنین می تواند با سایر مواد مانند فویل آلومینیومی، کاغذ و دیگر فیلم های بسته بندی پلیمری به صورت چند لایه درآمده و در بسته بندی شیرهای استریل مصرف گردد. بسته های HDPE نسبت به مانعت از نفوذ نور و اکسیژن ضعیف هستند لذا با رنگ آمیزی توسط یک رزین یا پوشش با یک لایه مناسب دیگر این خصوصیت نیز اصلاح می شود. همچنین این بسته بندی می تواند دارای ویژگی آسان بازشو باشد.

بسته بندی شیر با استفاده از ظروف پلاستیکی PET

جهت بسته بندی فرآورده های شیر مایع همچون شیر های پرچرب، نیمه چرب، فرا پاستوریزه و … نیز از ظروف پلاستیکی PET استفاده می شود. این نوع بسته بندی شیر نسبت به بسته بندی با بطری های پلی اتیلنی بهتر می باشند چرا که این ظروف دارای خصوصیت های مکانیکی مناسب تری هستند. از جمله مزایای این نوع بسته بندی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مقاوم بودن در برابر نفوذ گاز.
  • کاهش اثرات مخرب نور بر روی کیفیت محصول (در صورت استفاده از بطری های رنگی).
  • عمر مفید تر جهت نگهداری از محصول در مقایسه با مواد بسته بندی سنتی.
  • استفاده از بسته بندی فعال و هوشمند.

ارزان قیمت ترین نوع بسته بندی لبنیات چیست؟

بسته بندی شیر با کیسه پلاستیک

کم هزینه ترین نوع بسته بندی محصولات لبنی، بسته بندی های نایلونی است که بیشتر تولیدات یا شرکت های نو پا برای هزینه کمتر بسته بندی این نوع را سفارش می دهند، استفاده از این ماده مورد استقبال زیاد تولید کنندگان قرار گرفته است. یکی از معروف ترین بسته بندی های نایلونی، کیسه بسته بندی شیر پاستوریزه، یا بسته بندی های دوغ کیسه ای است.

مزایای بسته بندی پلاستیک:

  • وزن سبک.
  • دوام بالا.
  • ممانعت از ورود گاز.
  • انعطاف پذیری.
  • امکان بازیافت.
  • مقاومت بالا در برابر سوراخ شدن.
  • کاهش هزینه های نسبت به ظرف های فلزی و شیشه ای.

بسته بندی اولیه شیرخشک

شیرخشک به طور معمول به عنوان یک افزودنی مغذی و یا مواد تشکیل دهنده فرمولاسیون استفاده می‌شود. موادغذایی خشک مانند شیرخشک، اگر بسته‌بندی شده و درست ذخیره شوند، می‌تواند عمر طولانی داشته باشد. برای اطمینان از حداکثر کیفیت ذخیره‌سازی، محصولات خشک باید در یک بسته‌بندی حاوی گاز و غیرقابل نفوذ به رطوبت در یک مکان تاریک، خنک و خشک بسته‌بندی شوند. شیرخشک باید در ظروفی بسته‌بندی شود که از آلودگی به رطوبت، هوا، نور، حشرات و سایر مواد خارجی در امان باشد. مهمترین عامل تعیین کننده کیفیت شیرخشک، رطوبت است زیرا این ترکیب به شدت جاذب رطوبت می‌باشد. متداول‌ترین مواد بسته‌بندی برای شیرخشک ترکیبی چند لایه از ۵۰ کیلوگرم کاغذ کرافت و یک لایه پوشش پلی‌اتیلن است. بشکه‌های فلزی با کیسه‌های پلی‌اتیلنی یا قوطی‌های درزبندی شده با غشاء فویل آلومینیومی نیز برای بسته بندی پودر شیر استفاده می‌شود. شیرخشک در قوطی‌های فلزی و بسته‌های پلیمری لمینت نیز بسته‌بندی می‌شود.

بسته بندی اولیه بستنی

بسته بندی بستنی باید دارای شکل مناسب، اندازه و ظاهر مطلوب برای راحتی حمل، تحمل سخت شدن در انجماد، چاپ اطلاعات مصرف کننده و به صرفه بودن را دارا باشد. به طور معمول، بستنی به شکل بسته بندی شده در ظروف پلاستیکی به فروش می رسد. این ظروف می توانند به صورت مستطیلی، استوانه ای یا مخروطی باشند. کارتن بستنی های نیم لیتری معمولا در ورق های پلاستیکی پر شده و سپس درون کارتن های مستطیل شکل قرار می گیرند.

بسته بندی اولیه کره

نور می تواند سبب اکسیداسیون چربی کره و توسعه طعم‌های تلخ شود. مواد بسته بندی مناسب می‌توانند بطور قابل توجهی میزان بروز این نوع اکسیداسیون را کاهش دهند. به طور معمول، کره برای فروش خرده فروشی در کاغذ چرب مرطوب، چرب خشک، کاغذ پارچمنت آغشته به روغن گیاهی و فویل آلومینیومی با روکش کاغذ پارچمنت بسته بندی می شود. اسپردهای لبنی ( محصول حاصل از چربی شیر گاو تاکنون به عنوان یک اسپرد و برای پخت و پز و سرخ کردن در بسیاری از کشورها به کار رفته است) برای فروش خرده فروشی معمولا در ظروف پلی پروپیلن شکل گیرنده با حرارت یا ظروف LDPE با درب ورق‌های فویل آلومینیومی، پلی‌وینیل‌کلراید (PVC) یا پلی‌اتیلن بسته بندی می‌شوند. کره فله در در کارتن های کاغذی با دربی از جنس LDPE بسته بندی شده است. برای ذخیره‌سازی درازمدت، گاهی اوقات در قوطی های فلزی نیز بسته بندی می گردند.

بسته بندی اولیه پنیر

همانند سایر محصولات لبنی بسته بندی، پنیر را در برابر شرایط خارجی محافظت می‌کند، اما بسته بندی نیز بر خواص پنیر در طول زمان تأثیر می گذارد. بسته بندی باید خصوصیات پنیر را هم باید حفظ کند. بنابراین مواد مورد استفاده در بسته بندی نقش مهمی در تولید پنیر به دلیل جذب یا انتشار گازهای فرار و رطوبت در طی فرایند تولید دارد. عواملی مانند ثبات مکانیکی، استحکام، تحمل گرما، سازگاری با ماشین، محدودیت های زیست محیطی و اقتصادی و الزامات بازار خرده‌فروشی بایستی در انتخاب بسته مناسب پنیر در نظر گرفته شود. پنیر معمولا در بسته اولیه (برای خرده فروشی) و سپس در بسته بندی دوم بسته بندی می شود. بسته بندی اولیه شامل ورقه های پلیمری ترموپلاستیک، مقوا، مقوا با پلاستیک، مقوا با فویل آلومینیوم و واکس است. امروزه از فیلم‌ها و پوشش‌های خوراکی در بسته‌بندی پنیر برای کنترل رطوبت، گاز، میکروارگانیسم‌ها و مهاجرت لیپید استفاده می‌شود.

نتیجه گیری

در این مقاله کارشناسان ماشین سازی سپهرحمید به بررسی روش‌ها و ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات در حال حاضر پرداختند. بسته بندی محصولات لبنی همچنان با پیشرفت فناوری، در پاسخ به تغییرات نیازها یا خواسته های مصرف کنندگان ادامه می یابد. سیستم های بسته بندی لبنی نوین شامل فن آوری های جدید مانند فناوری نانو و بسته بندی هوشمند است. برخی از این بسته ها در حال حاضر در بازار هستند، اما انتظار می رود برخی از آنها در آینده نزدیک راهی بازار گردند.
شرکت‌های مختلفی در حال حاضر اقدام به ساخت ماشین آلات بسته بندی شیر و لبنیات می‌کنند اما چیزی که ماشین سازی سپهرحمید را از دیگر تولیدکنندگان مجزا می‌کند، ساخت دستگاه بر اساس اصول اولیه و قوانین استاندارد بسته بندی است. برای دریافت لیست قیمت و همچنین مشاوره رایگان در خصوص دستگاه بسته بندی لبنیات کافی است با شماره ۰۹۱۲۳۵۳۳۹۶۷ یا ۰۲۵۳۴۲۳۳۴۲۳ تماس حاصل کنید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *